Werving in de Zorg

WervingindeZorg.nl is een initiatief van Nr29 regie in arbeidsmarktcommunicatie
0

Begin op tijd met het werven van vakantiekrachten

Martijn Hemminga 10 december 2012    |   2.400 keer gelezen

December lijkt misschien een beetje vroeg, maar u kunt niet vroeg genoeg beginnen met het werven van vakantiekrachten voor komende zomer. December en januari lenen zich er goed voor om te inventariseren wat de behoefte gaat worden in uw teams. En om vervolgens snel te beginnen met werven, voordat uw arbeidsmarktconcurrentie u voor is.

Begin op tijd

Er zijn een aantal acties die u moet opstarten, te beginnen bij het in kaart brengen van de behoefte. Een rondje langs de locaties en teamleiders geeft u (indicatief) inzicht van de behoeften. De tweede stap is het vragen aan oud-vakantiekrachten of ze u komende zomer weer komen verstreken. Hoe meer oud-vakantiekrachten terug komen, hoe beter het is. Zij weten immers al hoe het bij u werkt en dat scheelt dus weer inwerktijd.

Van social media tot kalender

De manieren om vakantiekrachten te werven zijn bijna eindeloos. Van het vragen van stagiaires tot een oproep doen bij gastcolleges. Van het plaatsen van oproepen op Facebook tot het plaatsen van een advertentie in de huis-aan-huis krant. Laurens heeft vakantiekrachten geworven door posters op de locatie te hangen met afscheurstrookjes. En Stichting Werkt voor Ouderen stuurt haar oud-vakantiekrachten ieder jaar een kalender met in de maand maart de oproep om door te geven als de oud-vakantiekracht weer wilt komen werken in de zomer.

Referral

Daarnaast kunt u oud-vakantiekrachten actief betrekken bij het werven van andere vakantiekrachten. Zij kunnen in hun netwerk uw vraag uitzetten. En wanneer u er een cadeaubon of iets anders tegenover stelt, is het helemaal interessant voor hen.

Reageer

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!