Werving in de Zorg

WervingindeZorg.nl is een initiatief van Nr29 regie in arbeidsmarktcommunicatie
0

Tekort aan hbo-verpleegkundigen voor de wijkzorg

Martijn Hemminga 9 september 2013    |   2.528 keer gelezen

Ondanks dat er dit jaar veertig procent meer aanmeldingen bij de hbo-opleidingen verpleegkunde waren, leidt dit niet tot meer verpleegkundigen in de wijken. De meeste studenten kiezen voor een baan in het ziekenhuis. Goede stageplaatsen zou een oplossing bieden stellen brancheorganisatie ActiZ en beroepsvereniging VenVN.

Wijkzorg

moeten zorgaanbieders goede stageplaatsen bieden aan hbo-studenten om meer verpleegkundigen te werven voor zorg in de wijk. De sector kampt met een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen en het laat zich aanzien dat dit doorzet. Terwijl de stijgende zorgvraag en meer verzorging thuis juist vraagt om meer hbo’ers in de wijkzorg. In 2014 komt 250 miljoen euro beschikbaar voor versterking wijkverpleging.

Stijging

Voor de hbo-opleiding verpleegkunde hebben zich dit jaar 6116 studenten gemeld, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van vorig jaar. Veel studenten kiezen echter uiteindelijk voor een baan in ziekenhuizen en nog te weinig voor het werk in de wijk en de wijkverpleging. Dat stellen brancheorganisatie ActiZ en beroepsorganisatie V&VN.

Zorg in de buurt

Beide organisaties werken aan een plan om meer hoger opgeleide verpleegkundigen in de langdurige zorg en in de wijkverpleging te krijgen. Helma Zijlstra, directeur V&VN is blij dat de hbo-opleidingen verpleegkunde meer aanmeldingen hebben. ‘Van deze groep moet 80 procent in 2017 aan de slag in de zorg. Daarvan moet één op de vijf geslaagden kiezen voor de zorg in de buurt.’

Vaste afspraken

Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat studenten juist door goede stagebegeleiding kennis maken met de interessante kanten van de ouderenzorg en hiervoor eerder zullen kiezen. Zorggroep ZZG bijvoorbeeld heeft met de HAN, de hbo-v opleiding in Nijmegen, vaste afspraken gemaakt om aan 38 eerstejaars studenten een stageplaats te bieden in de wijkverpleging met begeleiding van een wijkverpleegkundige. Aan het eind van de stage gaven 23 studenten aan dat ze geïnteresseerd zijn in een baan in deze sector. Aan het begin van de stage waren dat er nog maar 14.

Hbo-verpleegkunde

Voor het studiejaar 2013-2014 hebben zich ruim 6.100 studenten voor hbo verpleegkunde gemeld. Dat is een stijging van 40 procent vergeleken met vorig studiejaar. Maar veel studenten kiezen uiteindelijk liever voor een baan in een ziekenhuis, aldus ActiZ.

Bronnen: Actiz | V&VN | Zorgvisie

Reageer

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!