Nu ontslagen in de zorg, straks weer tekort
Martijn Hemminga 17 februari 2014 | 2.769 keer gelezenWaar momenteel sprake is van een enorme ontslaggolf in de zorg, dreigt over vijf tot tien jaar opnieuw een tekort aan zorgpersoneel. Dat voorspellen deskundigen op het gebied van arbeidsmarkt en onderwijs voor de Limburgse arbeidsmarkt, maar dat zal voor meer regio’s in Nederland gaan gelden.
Hoger geschoold personeel
Met name de vraag naar hoger geschoold zorgpersoneel zal volgens de onderzoekers op de langere termijn weer aantrekken. „Er is nu sprake van een trendbreuk”, stelt Jeroen Meuwissen van onderzoeksbureau Etil uit Maastricht over de neergang van het aantal zorgbanen. Die wordt met name veroorzaakt door de forse bezuinigingen en de vergaande hervormingen in de zorgsector.
Vergrijzing
De afgelopen maanden maakten tal van zorgorganisaties het ontslag van honderden medewerkers bekend. Volgens de onderzoekers zorgen de vergrijzing en de ontgroening in Limburg op de langere termijn echter weer voor een tekort aan ‘handen aan het bed’. Arbeidsmarktonderzoeker Didier Fouarge van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht omschrijft de huidige ontslaggolf als „een waarschijnlijk tijdelijke aanpassing van de markt”.
Jongeren blijven motiveren
Een flinke dip dus. „Waarna voor de zorg de tekorten terugkeren”, zegt Meuwissen. Gezien die ontwikkeling benadrukt Mark Liedekerken van de Zorgacademie in Parkstad het belang om jongeren te blijven motiveren voor werk in de zorg. „Links- of rechtsom komen we straks mensen tekort.” Voor lager geschoold zorgpersoneel geldt dat in mindere mate. Dat werk wordt deels door mantelzorgers overgenomen, zo is de verwachting.
Bron: De Limburger