Werving in de Zorg

WervingindeZorg.nl is een initiatief van Nr29 regie in arbeidsmarktcommunicatie
0

Zorgprofessionals voelen zich ondergewaardeerd

Martijn Hemminga 20 maart 2014    |   3.734 keer gelezen

Zorgprofessionals zoals verpleegkundigen en verzorgenden ervaren nog altijd relatief weinig waardering van de raad van bestuur en directie. Ruim de helft (53 procent) geeft aan dat bestuurders geen of nauwelijks weet hebben van de feitelijke problemen in de sector, ongeveer 50 procent heeft het gevoel door de top gewaardeerd te worden.

Onderzoeksinstituut NIVEL constateert dat dit percentage weliswaar laag is, maar de laatste jaren wel duidelijk verbeterd is. Zorgprofessionals voelen zich wel gewaardeerd door patiënten (97 procent) en directe leidinggevenden (82 procent).

Beroepstrots is hoog

De als gering ervaren waardering uit de top doet niets af aan de beroepstrots. Zorgprofessionals zijn in overgrote meerderheid (87 procent) trots op hun werk in de zorg. Vooral de verpleegkundigen in de thuiszorg (97 procent) zijn trots op hun werk. Het percentage professionals dat trots is, is gegroeid ten opzichte van een peiling vier jaar geleden. Meer dan negen van de tien zorgprofessionals (92 procent) vindt het werk inhoudelijk leuk. Slechts 11 procent denkt er wel eens over om op korte termijn een beroep buiten te zorg te zoeken. De meesten zijn ook tevreden over hun contacten met patiënten en collega’s. Zij zijn daarover meer te spreken, dan over bijvoorbeeld promotiemogelijkheden.

Thuiszorg

Verpleegkundigen in de thuiszorg zijn nog ‘trotser’ dan hun collega-verpleegkundigen in andere sectoren. Dit komt met name door het feit dat ze méér dan hun collega’s elders hun werk zelf kunnen bepalen, bijvoorbeeld de tijdsbesteding en werkinhoud. Ondanks dat zij vaker overwerken zijn zij relatief tevreden over hun werkdruk. In vergelijking met andere groepen zorgverleners zijn zij het meest tevreden over de groeimogelijkheden en de kwaliteit van zorg. In grote lijnen geldt dit ook voor verzorgenden in de thuiszorg, van wie 91 procent trots is op het werk.

Bron: NIVEL

Reageer

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!